På en solrig dag med lette skyer og næsten ingen vind, begav vi os på en 14 km vandretur. Vores mål var en vandretur til Bimosen i Sorø Sønderskov, en skjult perle i området. Med temperaturer på omkring 6°C, føltes det næsten som forår.
Vores vandretur gik hjemmefra ved 10-tiden, og begav os sydover i gennem Sorø’s store skovområder. Sønderskoven i Sorø med de store bøgetræer, er en fornøjelse året rundt. Små grønne spirer og blade er allerede begyndt at komme op i skovbunden. Dog fortsat skjult af alle de nedfaldne blade.
Af grusvejene begav vi os spændt afsted. Spændt på at opleve det nøjsomme engområde, med den kalkholdige jord. For at have energi til en 3 timers lang vandring, havde vi pakket the, bananer og chokolade. Undervejs holdt vi en lille pause i Dødemandsmosen, og fandt en plet i solen. De gamle emaljekrus med the, var gode at varme fingrene på, en dag som i dag. Vi krydsede en grusvej, fandt en veksel og fandt træerne med de neongule prikker. Et skydetårn og et stort åbent areal kom til syne. Så var vi der.

Vores oplevelser i Bimosen
Bimosen er en skoveng i hjertet af Sorø Sønderskov, kendt for sin biodiversitet. Området har undgået moderne dyrkningsmetoder som gødning og pesticider. Fra 2014 til 2018 registrerede Aarhus Universitet 341 arter på et lille prøveareal her.
Vores tur til Bimosen var fantastisk og gav os mulighed for at nyde naturens skønhed på nært hold. Tænk at gå på et så gammelt areal, som ikke har været dyrket i nyere tid. En stor skoveng med græs, som var drænet i et net af render, som vi undervejs krydsede. Over de to største render, var der lagt simple broer. Dette for at hjælpe dyr og mennesker for at komme tørskoet over. Vi var glade for at have valgt gode vandtætte vandrestøvler til dagens tur. De vandtætte støvler fik vi brug for.
Natur og dyreliv i Bimosen
Grundet vinteren, er der ikke det store dyreliv lige nu. Men lidt fugle fløj højt opppe, og vi kunne høre fuglene rundt omkring i skoven omkring mosen. Men pludselig var den der. Viben, årets første vibe, og vi kunne mærke foråret der var på vej. Senere så vi et par musvåger, en rød glente, nogle rådyr og en enkelt fasan. På selve moseområdet gik der ca. 30 får, som græssede mens de nød solen, ligesom os. Om sommeren har vi læst, at der går kvæg på området. Det er bestemt ikke sidste gang vi besøger dette unikke naturområde.

Biodiversitet i Bimosen
Bimosen huser også en stor bestand af dådyr, som ofte ses om aftenen. Imens skovmåren jager om natten. Om sommeren er området rigt på insekter, som tiltrækker mange fuglearter. Afgræsning af køer og hjorte hjælper med at bevare biodiversiteten. Den kalkholdige jord er ideel for orkideer. Hvis vi skal opleve de mange insekter, fuglearter og blomster, skal vi tilbage i sommerhalvåret. Vi aftalte på dagen, at vi klart skal tilbage til sommer.

Sådan finder du Bimosen
For at finde Bimosen, følg det gule spor i skoven eller parker ved Sorte Linie på Næstvedvej. Fra parkeringspladsen, følg Sorte Linie/Geleffsvej til en informationstavle ved indgangen, på venstra hånd. Husk at lukke hegnet efter dig og undgå at forstyrre græssende får eller køer.
Find indgangen til Bimosen her: https://maps.app.goo.gl/orwJ1Jp4svsistJC7
God tur!