20230916_Knudshoved-odde-vandring 20230916_Knudshoved-odde-vandring

Vandring på Knudshoved odde

En lørdag i september skinnede solen, og manden og jeg tog på kærestetur til Knudshoved Odde, med rygsækken pakket med lækre sandwich og snolder. Børnene var læsset af hos morfar, så der var garanti for hygge i begge lejre.

Jeg er kommet en del på Knudshoved Odde gennem tiden, både til fods, på MTB og i kajak. Men denne gang ville vi gå turen fra p-pladsen i den østlige end af Knudsskov, over draget og ud til spidsen og retur. Ved indkørslen til Knudshoved Odde betaler man et beskedent beløb til Rosenfelt Gods, som står for drift af vej mv.

Allerede ved p-pladsen var noget ændret ift. tidligere ture. Der var sat skilte op, hvor der var beskrivelser af et omfattende naturgenopretningsprojekt. Projektet skal foregå i 2020-2023 hvor EU, Miljøstyrelsen, Vordingborg kommune og Rosenfeldt gods skal genoprette naturen, ved at omdanne tidligere landbrugsjorde til blomstrende overdrevn og natur, til gavn for biodiversitet og dyreliv på Odden.

Inden man går derudaf, er det en god ide at skele til vandstanden. Ved højvande kan draget, mellem fastlandet og den yderste del af Odden, være oversvømmet. Dette kan besværliggøre at komme ud til den yderste spids. Ellers er turen til spidsen en rigtig fin tur på ca. 19 km tur/retur, hvor man møder mange slags uberørt natur. Man støder både på strande, klitter, overdrev, skove og søer, så variationen er stor. Også dyrelivet er flot repræsenteret. I maj-juni kan man i flere af søerne høre klokkefrøerne synge. Og i Avnø fjord, nord for Odden, er der gode chancer for at se den spættede sæl, som holder til ved Avnø Røn. Vi gik ad grusvejen og efter draget gik vi på stien langs den sydlige strand. Efter at have været på spidsen gik vi retur af stien langs den nordlige strand, for igen at finde grusvejen og gå retur til bilen.

Den yderste spids af Knudshoved Odde er fredet, og gennem tiden er naturen udelukkende plejet vha. bisonokser, og nu Gallowaykvæg. På spidsen rejser der sig en klint, med den smukkeste udsigt over smålangsfarvandet. Her holdt vi en god lang pause og nød udsigten. Hvis man har snorketgrejet med, kan det anbefales at snorkle en tur for enden af Odden, hvor et lille rev fortsætter langt ud i havet.

Selvom jeg har været på Knudshoved Odde mange gange, bliver jeg aldrig træt af denne specielle og gamle natur. At gå forbi et 1000 år gammelt Lindetræ og de gamle egetræer kan altså noget. Og er man heldig at se nogle af Oddens mange firben, så er dagen fuldendt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *