20230721_Norge-Storliheia-vandring 20230721_Norge-Storliheia-vandring

Vandretur med børn

Storlifjellet finder du i sydnorge, ca. 110 km nord for Kristiansand. Den rute vi valgte var velegnet til børn i alderen 4-6 år. I 3 dage vandrede vi på den valgte rundtur, med rygsæk, telt og forsyninger.

Ruten rundt om Storlifjellet

Turen startede med betaling af mindre beløb, som går til vedligeholdelse af grusvejen med videre. Betalingen foregår med kontanter i en lille konvelut, som lægges i en postkasse i skuret, som man passere først på grusvejen, lige efter at være drejet fra asfaltvejen. Med god samvittighed, kunne vi nu køre mod fjeldet, via en del hårnålesving.

På P-pladsen spiste vi lidt mad, og mætte begav vi os på vej opad. Vi fuldte sommerruten nordøst, mod Lindeknuten, som var mål for den første overnatning. På kortet herunder er ruten markeret med blå stiplet linje. Turens længde var valgt udfra børnenes alder, og udfra at vejret denne sommer var meget omskifteligt. Så med denne rute kunne vi forholdsvis hurtigt komme retur til bilen, hvis vejret blev for dårligt.

Her er lidt inspiration til de 20 bedste vandreruter i Åmli kommune, Norge: chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.amli.kommune.no/_f/p1/i6d727519-7659-4bea-b8bc-13fc84ec6e7d/topp-20-turer-amli-2021.pdf

Overnatning i telt

Lige nedenfor Lindeknuten slog vi lejr. Vi har de sidste 5 år brugt vores 3 pers. MSR Mutha Hubba NX telt, som vores primære vandretelt. Vi kan lige nøjagtigt ligge to voksne og to børn, skulder ved skulder, på hver vores oppustelige liggeunderlag. Og så vejer det kun 2,3 kg, hvilket er ok let til 4 personer. Da vi havde spist aftensmad, forlod vi telt og rygsække, for at begive os det sidste stykke vej mod toppen i 858 meters højde. På toppen står en gammel radiostation fra 2. verdenskrig og der er fint skiltet med lidt historie. Vi blev på toppen en halv times tid, og nød udsigten og en snack. Grundet en del vind, gik vi tilbage mod teltet igen. Her fik vi lidt varmt at drikke, nød solnedgangen, legede og vi så til køjs fulde af indtryk.

Teltet havde vi sat op på et lille jævnt platou, og i nærheden af en lille sø, hvor vi kunne hente vand. Hvis vi er i tvivl om vandkvaliteten, så ryger vandet igennem et aktivt filter eller vi koger det. Men på denne tur var der ok muligheder for at tappe frisk vand i vandløb eller søer. Fra søerne kogte vi vandet.

Turens mål

Turens hovedmål var at bestige de to højeste toppe, Midtstøysknuten og Storlifjellet, på hhv. 870 og 860 moh. Hvor børnene en gang imellem kan kede sig, når det går lige ud, så er de ikke til at stoppe, når det går opad. Pludselig har de masser af energi, og med deres små rygsæk og deres vandrestave begiver de sig op ad klipperne mod toppen. På toppen kan de så dele opvelsen og udsigten med hinanden, inden vi voksne gør dem selvskab.

Naturens egen snack

Nede fra toppene finder vi et godt sted at slå vejr, og det er tid til lidt mad og snack. Her er masser af bær, som vi kan indsamle til dessert, og til morgenmaden dagen efter. Rundt omkring os lyser de gul-orange multibær op, og der bliver spist og indsamlet til den store guldmedalje. Børnene leger i fjeldet, mens vi laver lidt suppe klar. Dagen er ved at være ovre og i morgen begiver vi os ned gennem fjeldskoven, inden vi igen rammer civilisationen.

Når vi er i fjeldet med børnene, så handler turen om alt andet, end at gå langt. Vi slår os ned mange gange i løbet af dagen. Leger ved vandløb, plukker blomster, plukker bær, nyder udsigten, finder kikkerten frem, og bare er der. Fjeldet er vores campingplads, og legepladsen bliver ikke kedelig efter 1 time. Ungerne kan blive ved i timevis, med at finde insekter, kaste sten i vandet og abre tusse rundt. Og vi voksne har masser af tid til at slappe af og nyde udsigten og hinanden.

God tur !

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *