Inden længe bliver det rigtig koldt udenfor, og for at få den bedste oplevelse udenfor, skal vi være klædt varmt på. Både vi og børnene har brug for en gennemgang af garderoben. Derfor lavede jeg for en del år siden denne huskeliste, som vi hvert år gennemgår i løbet af efteråret. Når vi er på tur sørger vi, udover nedenstående, for at være i bevægelse og altid have mad og varm drikkelse med. Er det rigtig koldt, kan en lille varmepude i handskerne eller støvlerne gøre underværker. Her en lille liste:
- Vandtætte støvler
- Varme uldsokker
- Tøj i 3 lag,
- Inderste lag, langt uldundertøj
- Mellemste lag, varmelaget i form af uldtrøje og bukser
- Yderste lag, regntøj/skaltøj eller flyverdragt
- Hue i uld
- Halsedisse i tynd uld
- Handsker, vandtætte
Vandtætte støvler
Ud over at være vandtætte, skal støvlerne være lette og solide. Støvlerne skal ikke have for tykt for, da temperaturen så er svær at regulere. Brug hellere strømpens tykkelse til at regulere temperaturen ift. den aktuelle vejrsituation. Vi skifter mellem termostøvler og velcro støvler med membran, alt efter barnets alder og hvor vådt vejret er.
Varme sokker
Strømper eller sokker fås i mange forskellige materialer, og det giver mening af vælge materialetype efter vejret og aktivitetsniveauet. Uld varmer rigtig godt, men kan lave for meget varme ved høj aktivitet. Meget grovmaskede uldsokker er gode til at holde fødderne tørre og varme, men ofte er de finmaskede uldsokker mest behagelige at have på. Kombinationen af tynde og tykke uldsokker kan benyttes i meget koldt vejr. Ved længere vanderture skal man dog være opmærksom på, at uld kan danne for meget varme, og dermed øge risikoen for vabler. Her kan sokker med en blanding af uld og kunststof vare en god løsning.
Husk at sikre, at de tykke sokker ikke giver for lidt plads i støvlerne, som tærerne bliver klemt. Er det tilfælde er det svært at holde varmen.
Tøj i 3 lag
Mængden af beklædning i koldt vejr afhænger af aktivitetsniveauet, og derfor er det vigtigt at benytte lag på lag princippet, så der kan tilføjes eller fjernes et lag i løbet af dagen. Især børn skifter hurtigt aktivitet. Det ene øjeblik løber de rundt og leger de fanger, det næste øjeblik sidder de og snitter en pind.
Det inderste lag skal være tyndt og tætsiddende, og hovedformålet med dette lag er, at opsuge og transportere fugt væk fra huden, og videre til mellemlaget, så man føles tør og dermed varm. Vi har altid været glade for langt uldundertøj, men nogle hudtyper er ikke glade for uld, så findes der mange alternativer i kunststof. Brug ikke bomuld som det inderste lag, da bomuld holder på fugten, og ikke leder fugten væk fra huden.
Det mellemste lag er det isolerende lag. Dette lag kan bestå af uld eller fleece, som begge har en god isolerende effekt, samtidig kan de opsuge og transportere fugten videre væk fra kroppen. Der flere forskelle på uld og fleece, som er rare at kende til. Uld er bedst til at temperaturregulere, uld lugter mindre efter flere dages brug, og så varmer uld selvom det er vådt. Til gengæld er uld oftest lidt tungere og tørrer langsommere end fleece.
Det yderste lag er skal-laget, der skal beskytte mod vind og nedbør. Er laget åndbart, kan fugten slippe ud. Der findes både regntøj, skaltøj, og softshells med både tætte og åndbare funktioner. Alt efter børnenes alder og vejret vælges regntøj/skaltøj eller flyverdragt.
Hue
Huen er nok den beklædningsdel som oftest ryger af og på, da det er meget let at regulere kropstemperaturen via huen. Til børnene har vi altid brugt elefanthuer i uld fra 0-5. Fra skolealderen og opefter kan en halsedisse og alm. hue fint gå an, da barnet i de fleste tilfælde er blevet god til selv at mærke efter, hvornår du har det for varmt eller for koldt.
Halsedisse
En halsedisse er et genialt stykke beklædning. I uld/fleece kan de fås i flere tykkelser, og de kan bruges som både hue, halstørklæde, elefanthue og pandebånd.
Om vinteren kan man med fordel vælge en halsedisse i tynd uld, da den også varmer selvom halsedissen skulle blive lidt våd, i det område hvor man ånder ud.
Vanter
Hjemme hos os skelner vi mellem tykke isolerende vanter og tynde spisevanter. Når vejret er koldt har børnene vandtætte luffer eller fingervanter på. I en luffe er plads til, at fingrene kan røre hinanden, hvilket hjælper med til at holde varmen. Da børnene var 0-2 år, havde de tynde strikluffer i uld inderst, og en isoleret regnluffe uden på, så holdt de varmen bedre. På varmere dage kunne de nøjes med regnluffen.
Spisevanterne kalder vi de tynde fingervanter, som man kan tage på, når man sidder stille og spiser sin madpakke. Hav altid et sådanne rene par i tasken, så spisetiden også bliver en varm fornøjelse.